In samenwerking met kinderopvang WiekWijs te Bruchterveld is de 'Knorretjeshof' tot stand gekomen. Begin 2017 is onze varkensschuur verbouwd tot een speel- en educatieruimte. Deze kinderopvang is gevestigd in de basisschool in het centrum van Bruchterveld. Tevens ben ik (Irma Meier) boerin en sinds mei 2019 ex-bestuurslid van deze kinderopvang. Telkens kwam er met gesprekken en vergaderingen naar voren om meer ruimte te hebben om buiten te spelen, de kinderen meer van de natuur te laten ontdekken, een moestuintje te beginnen of om een konijntje te aaien en verzorgen. Maar in de praktijk kwam het niet op die plek tot zijn recht. In juni 2016 hebben wij de keus gemaakt om te stoppen met de vleesvarkenstak, wij voerden op contract 150 vleesvarkens.

De mestafzet werd steeds moeilijker en duurder. En de schuur voldeed niet aan de nieuwste eisen, zodat wij per 2020 hier toch mee moesten stoppen.

Toen is het idee ontstaan om onze varkensschuur zo in te richten, dat de kinderen van de kinderopvang, zo af en toe eens een uitje kunnen hebben, om  onder begeleiding van de leidsters hier op de boerderij te komen. Zo helpen wij elkaar voort; kinderopvang WiekWijs heeft  meer aanbod en wij brengen onze varkensschuur weer tot waarde.

Kinderen van die leeftijden (0-12 jaar hebben nodig:

-> Vrijheid

-> Ruimte om buiten te spelen

-> 'Proeven' uit de groentetuin

-> Dieren te voeren en verzorgen

-> Nieuwe uitdagingen aan te gaan

-> Ontdekken van de natuur

-> Kennis opdoen

-> Zichzelf verder ontwikkelen

Onze varkensschuur grensde al aan de omheinde speeltuin van onze kinderen en de achterkant van de schuur grenst aan onze moestuin. Binnenin de varkensschuur zijn verschillende afdelingen met muurtjes, waar diverse ruimtes zijn gecreëerd. 

 • zit- en eetgedeelte
 • ruimte voor de allerkleinsten

 • ruimte voor de bso kinderen

 • muur met krijt- en magneet verf

 • hok met een kalfje in stro

 • hok met konijntje

 • hok met cavia’s

 • een meidenhoek

 • een jongenshoek

 • overige ruimte voor kweken van zaadjes

 • speeltafel  om te sjoelen/tafelvoetbal     
 • enz.                                                                                                                                                                                                                                                        

In september 2016 begon de Rabobank Vaart & Vechtstreek in Hardenberg met de Rabobank Coöperatieweken. Dit is in het leven geroepen om maatschappelijke projecten financieel te ondersteunen en verder te versterken. Rabobank leden konden een stem uitbrengen op een  vereniging of stichting. De 2 thema's waren: Het 'nieuwe winkelen' en 'herbestemming van vrijkomende agrarische gebouwen'.

 

Met kinderopvang WiekWijs hebben wij ons hiervoor ingeschreven; Kinderopvang WiekWijs gaat de boer op! Hiermee hebben wij in totaal door stemmen; € 988,25 ontvangen, met daarboven op, het geweldige mooie bedrag van € 5.000,00. Hiervoor moest er een vakjury van de Rabobank overtuigd worden, waarom ons project het beste was. Wie er van jullie heeft gestemd;  nogmaals hartelijk dank!

 

Het is de bedoeling ons ieder jaar hiervoor in te schrijven, het is voor kinderopvang WiekWijs écht een meerwaarde om dit de kinderen te kunnen blijven aanbieden!

 

Wij hebben onze verbouwde varkensschuur de naam: Knorretjeshof gegeven; deze naam is ontstaan, omdat er varkens (ook wel knorretjes)  in deze schuur werden  gehouden en deze schuur grenst aan een hof; een omheinde speel/zitruimte.

 

Melkveebedrijf Meier, Grote Kattendijk 11, 7695 TR Bruchterveld