14 April 2021, de koeien voor het eerst weer naar buiten.
21 maart 2021; heel veel sneeuw!!
Tweede snede 2020 (13 juni) foto's met een drone genomen door Jeroen Veneman.
Eerste snede 2020 (8 mei) mooie plaatjes...
21 April 2020 hebben ze bij ons een vracht fritesaardappelen gebracht. Aardappelen zijn spotgoedkoop, omdat de verwerking van aardappel tot friet helemaal is stilgevallen. Wel sneu voor de akkerbouwer, maar lekker voer voor onze koeien.
Droog, droog en nog eens droog! Een maand geen regen gehad. Voor ons huis hebben wij hogere grond en dan is het nog eerder droog. Omdat wij zelf geen beregeningsinstallatie hebben, hebben we eerst een giertank bij Loonbedrijf Ramaker gehuurd om water uit de sloot aan de Duitslandweg te pompen en op ons land te brengen, ook heeft loonbedrijf Veltink water voor ons op het land gebracht. Maar de droogte hield aan en gelukkig konden wij een beregeningsinstallatie huren van een akkerbouwer, die deze nu nog niet nodig had.
Voor ons huis hebben wij een bron en achter bij de de Kerkweg, daar kan grondwater uitgepompt worden. Wij hebben bijna alle percelen beregend, wat veel extra werk en geld met zich meebrengt.
In februari 2020 sloten schoongemaakt samen met loonbedrijf Veltink, het slootafval wordt weer op het land gebracht om vervolgens onder te werken. De vlag van Uniekaas flappert in de wind langs de Duitslandweg, Uniekaas heeft een nieuw logo en daarbij hoort ook een nieuwe vlag.
Na 12 jaar een weer een nieuwe koeborstel aangeschaft, de oude was helemaal versleten. Wat vinden de dames het lekker!
De mengkuil van mais en kuilvoer bevalt goed, oktober 2019.
Demonstrerende boeren/boerinnen, loonwerkers etc. kwamen op 1 oktober 2019 bij Wijha in Hardenberg om zich te verzamelen, hier kon men koffie en een broodje nuttigen om vervolgens op tijd met de bus naar Den Haag te vertrekken, thuisblijvende boeren, loonwerkers, burgers deelden hun steun om ze uit te zwaaien.
Stichting Agractie is een van de twee organisaties achter het boerenprotest. Dit zijn hun standpunten:
Naast deze standpunten geeft Agractie aan dat zij graag zien dat Nederlandse boeren 'weer trots worden', en dat zij een positieve invloed krijgen op de politiek.
Bron: Agractie.nl
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Deze koe kon na het afkalven niet meer staan, medicijnen
toegediend maar mocht niet baten. Af en toe huren wij dan
een koebad bij Nijmeijer uit Holtheme. Er zit een watertankje
bij die je vult met koud water en op kunt laden aan stroom,
zodat het water verwarmd wordt. De koe wordt er dan
ingetakeld en het koebad wordt gevuld met het warme water. De koe gaat drijven waardoor zij weer meer kracht in de spieren krijgt, zodat de koe later toch weer kan staan.
----------------------------------------------------------------------------------
In de stal bij de melkkoeien die handmatig worden gemolken, hebben wij een mestschuif waar wij zelf achterlopen om de mest van de koeien door de spleten van de roosters te laten vallen, in de stal bij de melkrobot gaat dat automatisch door de mestrobot, deze heeft een laadstation en gaat 6 keer op een dag een rondje doen om zo de mest door de roosters te laten vallen.
Een koeborstel voor de melkkoeien; het geeft een mooiere vacht en de oude haren worden verwijderd en ze genieten ervan.
Kalfjes voeren en melkstal schoonspuiten.
Vanaf 15 februari 2019 mochten de boeren weer gaan zodemesten (injecteren). Op 22 en 23 februari is er bij ons zodebemest door Loonbedrijf Veltink.
Hok uitmesten waar de kalfjes melk via de kalverdrinkautomaat krijgen. Telkens wordt in dit hok stro ververst, uiteindelijk krijg je zo'n dikke laag mest en stro dat we dit uit laten mesten. Gebr. Rijstenberg uit Hoogenweg hebben een handig minikraantje, zodat dit via de buitendeur kan en wij het stro met de trekker en voorlader naar de mesthoop brengen.
Alle kalfjes die bij ons worden geboren krijgen de eerste 3 dagen biestmelk (melk van de moederkoe). Stierkalfjes die bij ons worden geboren gaan bij ons buiten in een kalveriglo, ze krijgen melk uit de fles. De stierkalfjes worden na 2 weken opgehaald door de veehandelaar en naar een kalvermesterij gebracht. Om besmetting te voorkomen, blijft de veehandelaar buiten en niet bij ons in de stal, omdat de veehandelaar ook bij andere boeren op het erf en/of in de stal komt. De vaarskalfjes die bij ons worden geboren, worden in een eenlingbox gelegd, die krijgen melk uit een speenemmer, na ongeveer 2 weken gaan ze op de kalverdrinkautomaat. Ze krijgen dan 4 porties melk verdeeld over 24 uur.
Per 1 maart 2019 gaan wij VLOG melk leveren. Dit is een Duitse certificering waarbij het er om gaat dat er GMO vrij (!) voer wordt gebruikt. (GMO= Genetische geModificeerde Organismen). Het krachtvoer is duurder bij aankoop, maar wij krijgen hiervoor ook een iets hogere melkprijs. Zo gaan wij ook met de trend mee, om melk te leveren met meer toegevoegde waarde in verschillende melkstromen.
In het najaar wordt er een klepelmaaier gehuurd bij werktuigenvereniging Hoogenweg, zo worden de kantjes en de schuine kant van de sloten gemaaid.
Meegedaan met de beste boerenkoe verkiezing van CRV per rayon. Je kon één van je mooiste koeien opgeven met een mooie melklijst. Op 20 augustus 2018 kwam een drietallige jury langs, die de koe op de foto zette en de lijst meenam. Op een avond werden alle koeien die waren opgegeven via een foto op de beamer aan het publiek gepresenteerd en de winnaar werd bekend gemaakt. (Helaas niet de beste, maar een zeer geslaagde verkiezing).
Wij leveren melk aan melkfabriek: DOC Kaas in Hoogeveen, DOC kaas wordt verkocht onder het merk: Molenland bij de Aldi.
Nu is deze ook bekend onder het merk: Uniekaas; bij de meeste supermarkten wel verkrijgbaar.
Tweede snede gras inkuilen 2018; het gras is gemaaid op maandag 4 juni plus schudden en harken en op dinsdag 5 juni ingekuild.
15 mei 2018 Zonnepanelen op het dak van onze melkveestal gekregen. 100 Stuks in totaal; laat de ZON maar schijnen!!
Eerste snede gras inkuilen 2018; het gras is gemaaid op woensdag 2 mei, schudden en harken op donderdag 3 mei en vrijdag 4 mei ingekuild.
Kalverhok uitmesten door Gebr. Rijstenberg uit Venebrugge/Onze New Holland tractor ingeruild voor een Case Maxxum 115, hiermee kunstmest gestrooid/injecteren door Loonbedrijf Veltink; oeps foutje, niet doorgehad dat ie vol zat, kan gebeuren... met shovel en schuifblad door Loonbedrijf Veltink weer schoongemaakt het overige was goede bemesting voor de tuin.
De huisvesting voor onze kalfjes schoongespoten. Buiten in de iglo's komen de stierkalfjes en binnen de vaarskalfjes. De stierkalfjes worden altijd verkocht aan de veehandelaar, daarom blijven deze kalfjes ook buiten in de iglo's tegen besmettingsgevaar, omdat de veehandelaar ook op andere bedrijven komt.
27 Februari 2018 zijn de klauwbekappers bij ons geweest (de pedicure voor onze 'dames'), tegelijk maar even de uiers geschoren, zodat er betere hygiëne is en onze melkrobot weer beter de spenen kan vinden.
19 Februari 2018 is het mestseizoen bij ons weer begonnen...
Op zondagmorgen 14 januari was het dan zover, onze eigen lakenvelder is bevallen van een jonge dochter, genaamd; Dana 1!
Als een kalfje bij ons is geboren, krijgt die de 1e 3 dagen, biestmelk (dat is melk van de moederkoe), daarna gaan we over tot het geven van 2x kunstmelk (melkpoeder gemengd met warm water) op een dag. Na ongeveer 2 weken krijgen ze melk via een kalverdrinkautomaat, ze krijgen een halsband met een nummer om en kunnen dan maximaal 4 hoeveelheden per dag krijgen, het is gelijkmatiger verdeeld over de dag en beter voor de pens. Dana 1 heeft halsband nr. 17.
Onze veestapel bestaat uit Holstein koeien, op ons 12 1/2 jarig huwelijksjubileum (28-12-2014) hebben wij namens de kinderen een gesekst spermarietje gekregen van een Lakenvelder stier, genaamd: Gerrit. Deze heeft boer Gerrit zelf geïnsemineerd in een koe van onze veestapel. Het resultaat; een lakenvelder vaarskalfje! Dit komt omdat de stier van de lakenvelder overheersend is en daardoor het 'witte laken' doorgegeven is aan het kalfje. Wij vonden dit voor een keer mooi om deze tussen onze Holstein veestapel te zien opgroeien. Lakenvelders zijn kleinere koeien en geven minder melk. Begin 2018 zal onze eigen lakenvelder een kalfje krijgen...
Zesde snede gras inkuilen, het gras is gemaaid op vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober 2017; totaal 62 hectare ingekuild, ook gras bijgekocht. Op maandag 16 oktober ingekuild door Loonbedrijf Veltink.
Dit jaar hebben wij zelf geen mais verbouwd, maar mais aangekocht; totaal 14 hectare. Loonbedrijf Veltink heeft op 2 oktober 2017 bij ons mais gehakseld. Omdat in het kuilvoer van de 1e snede dit jaar teveel suikers zaten, hebben wij deze kuil, door de mais laten mengen, zo krijgen onze koeien straks een juiste verhouding voer binnen.
Op 14 september 2017, roosters opruwen in de ligboxenstal; op een gegeven moment worden de roosters te glad, dit voorkomt dat de koeien minder gaan uitglijden.
Vijfde snede gras inkuilen, het gras is gemaaid op 2 september en ingekuild op 4 september 2017 door Loonbedrijf Veltink.
Vierde snede gras inkuilen, het gras is gemaaid op 31 juli en ingekuild op 1 augustus 2017 door Loonbedrijf Veltink.
Derde snede gras inkuilen, het gras is gemaaid op 26 juni en ingekuild op 27 juni 2017 door Loonbedrijf Veltink.
Tweede snede gras inkuilen, het gras is gemaaid op 26 mei en ingekuild op 27 mei 2017 door Loonbedrijf Veltink.
Eerste snede gras inkuilen, het gras is gemaaid op 29 april en ingekuild op 1 mei 2017 door Loonbedrijf Veltink.